Hasar, kuruluk, pullanma, kabarma veya solma dahil, hepimiz saç sorunlarıyla karşılaşıyoruz. Saç bakımı ve saç maskesi yaparak saç derisinden saç tellerine kadar her sorun için etkili çözümler üretebilirsiniz. Mevsim değişikliği, iç ortam ısısı, dış ortam elementleri ve sıcak saç aletleri bu değişikliklere neden olabilecek suçlulardan sadece birkaçı. Neyse ki, hemen bir kozmetik mağazasına gitmeniz veya online alışveriş sepetinize başka bir güzellik ürünü eklemeniz gerekmiyor: Saç maskesine dönüştürebileceğiniz günlük malzemeler için doğrudan mutfağınıza gidebilirsiniz. Birkaç basit ürün kullanarak kendinizi evde bir saç bakım maskesi günü ile şımartın.
Aşağıda, tahriş olmuş bir saç derisinden cansız saçlara, hasar ve kuruluğa kadar tüm en büyük sıkıntılarınız için en iyi doğal saç maskesi tariflerini derledik. Evde saç maskesi tariflerinin yanında kuru saçlar için maske gibi soruna yönelik çözümler ve “saç maskesi nasıl yapılır” gibi soruların cevapları sizi bekliyor. Parlak saçlar sadece bir saç maskesi uzağınızda ve bunun için asla evden çıkmanıza bile gerek yok.
Evde Saç Bakımı İpuçları
1. Saçınızı Düzenli Olarak Yıkayın
Saçınızı düzenli olarak yıkamak, saç derinizin ve saçınızın kirden ve fazla yağdan arındırılmasını sağlar. Ancak doğru sıklık saç tipinize ve kişisel tercihlerinize bağlıdır. Aşırı kuru saçlarınız varsa, yıkamanızı haftada iki kez ile sınırlayın. Yağlı bir saç deriniz varsa, saçınızı farklı günlerde yıkamak yardımcı olabilir.
2. Kimyasalsız Şampuanlar Kullanın
Saçınıza zarar veren tüm çevresel faktörleri gerçekten kontrol edemezsiniz, ancak kontrol edebileceğiniz şey kullandığınız şampuan türüdür. Şampuanınızdaki kimyasalların sayısı azalırsa, saçlarınız daha sağlıklı olur. Saç tipinize uygun nazik şampuanları tercih edin.
Şampuanlardaki sülfatlar ve parabenler sırasıyla köpürme ve koruma amaçlı kullanılır, ancak zamanla cilt tahrişine neden olabilir ve hormonal bozulma riskini artırabilir.
3. Saç Kremi Kullanın
Saç kreminiz, saçın düz ve yönetilebilir olmasını sağlayan bileşenler içerir. Saçınızı çevresel saldırganlardan ve ısıyla şekillendirmeden korur. Ancak saç derisine değil, sadece saç uçlarına uygulanmalıdır. Ayrıca, uygulamadan sonra iyice duruladığınızdan emin olun.
4. Saçınızı Doğal Bir Şekilde Kurutun
Aşırı ısı ile şekillendirme saç derinize zarar verebilir. Stil vermeniz gerekiyorsa, bunu önemli günlerle sınırlayın. Şampuan sonrası havayla kurutma veya havluyla kurutma, gitmenin en iyi yoludur. Asla ıslak saçla yatmayın veya ıslak saçı taramayın. Havlu ile sert bir şekilde ovalamak saçınızın köklerine zarar verebilir.
Evde Yapabileceğiniz 5 Saç Bakım Maskesi Tarifi
1. Avokado Saç Maskesi
2. Aloe vera Saç Maskesi
3. Çemen Otu Tohumu Saç Maskesi
4. Muz Saç Maskesi
5. Hindistan Cevizi Sütü Saç Maskesi
Mutlaka denemeniz gereken doğal saç maskesi tariflerini sizin için derledik.
1. Avokado Saç Maskesi:
Avokado, yağ asitleri ve koruyucu E ve B vitaminleri bakımından zengindir, bu da onları saçınız için son derece besleyici ve nemlendirici yapar. Bu maskenin yapımı oldukça basittir ve elinizdekilere göre tamamen özelleştirilebilir.
İçindekiler:
● 1 avokado
● 1 yemek kaşığı bal (isteğe bağlı)
● 2 yemek kaşığı hindistan cevizi/argan/zeytinyağı (ya da hangi yağınız varsa)
Yapılışı:
Bir karıştırıcıda, pürüzsüz bir saç kremi benzeri bir kıvam elde etmek için tüm malzemeleri birleştirin. (Karıştırıcınız yoksa avokadoyu çatalla ezin ve hafif bir doku için kalan malzemelerle birleştirin.) Maskeyi kuru saçınıza, uçlarına ve ayrıca saç derisine konsantre olarak uygulayın. Saçınızı her zamanki gibi şampuanlayıp bakım yapmadan önce maskeyi bir saat saçınızda bırakın.
2. Aloe vera Saç Maskesi:
Aloe Vera'nın anti-inflamatuar özellikleri, kafa derisi tahrişini ve şiddetlenmesini önlemeye yardımcı olur. Ayrıca saçınızın pH dengesinin yeniden kurulmasına yardımcı olur.
Bu maske, saç derinizin kuruduğu ve kaşındığı günlerde cankurtarandır. Ayrıca inatçı kepek tedavisine de yardımcı olacaktır.
İçindekiler:
● 2 yemek kaşığı Aloe Vera Jel
● 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu.
Yapılışı:
Saç derinize ve saçınıza limon suyu ve Aloe Vera jeli karışımıyla masaj yapın. 20 dakika bıraktıktan sonra durulayın.
3. Çemen Otu Tohumu Saç Maskesi:
'Methi Dana' olarak da bilinen Çemen Tohumları, Hint evlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu baharatın saç dökülmesi tedavisinde oldukça etkili olduğu düşünülmektedir. Folik asit, A, K ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller içerir.
Zeytinyağı, saçınızı nemlendiren ve güçlendiren yağ asitleri ve E vitamini bakımından yüksektir.
İçindekiler:
● 3 yemek kaşığı yoğurt
● 2 yemek kaşığı Çemen Tohumu ( Methi Dana)
● 1 Yemek Kaşığı Sızma Zeytinyağı
Yapılışı:
2 yemek kaşığı Çemen Tohumunu (Methi Dana) 3 yemek kaşığı yoğurtla birleştirin ve en az 6 saat veya gece boyunca buzdolabında bekletin. Bir macun yapmak için tohumları, yoğurdu ve bir yemek kaşığı zeytinyağını birleştirin. Karışımın saç derinize oturması için 30 dakika ila 2 saat arası bekleyin. Şampuanınızı ve saç kreminizi kullanarak iyice durulayın.
4. Muz Saç Maskesi:
Muz, nemlendirici özellikleriyle tanınır ve saçı nemli tutmaya yardımcı olabilir. Muz aynı zamanda potasyum, B6 vitamini, C vitamini, magnezyum ve protein açısından da zengindir ve bunların tümü saçınızı besler ve onarır.
İçindekiler:
● Muz
● Bal
Yapılışı:
2 olgun muzu çatalla iyice ezin, 2 yemek kaşığı bal ekleyin ve iyice karıştırın. Karışım tamamen pürüzsüz ve topaksız olana kadar çırpın. Bu karışımı biraz nemli saça uyguladıktan sonra saçınızı duş bonesiyle kapatın. Yarım saat sonra yıkayın.
5. Hindistan Cevizi Sütü Saç Maskesi:
Bu maske saçlar için derin bir saç kremi görevi görerek yumuşak ve pürüzsüz olmasını sağlar.
İçindekiler:
● Hindistan cevizi sütü
● Muz
Yapılışı:
2 olgun muz ve 1/2 bardak taze hindistan cevizi sütünü bir karıştırıcıda birleştirin. İstenirse, pürüzsüz karışımın üzerine birkaç damla bal gezdirin. Hafif nemli saça uygulayın ve köklere nazikçe masaj yapın. Nazik bir şampuanla yıkamadan önce yarım saat bekletin.