Mumlar, yaşam alanlarımıza keyif ve zarafet katan en önemli aksesuarlardan biri. Evinizde veya iş yerinizde zevkle kullanabileceğiniz farklı mumlar yapmanız mümkün. Mum yapımı pratik bilgilerle mümkünken aynı zamanda jel mum yapımı, kokulu mum yapımı ve soya mumu yapımı gibi farklı türlerde de mumları evinizde kolayca yapabilirsiniz. Mum nasıl yapılır hakkında pratik ve uygulaması kolay bilgilere geçmeden önce, ihtiyacınız olan mum yapım malzemelerini hazırlamayı unutmayın. Bilmelisiniz ki mum yapımı sanıldığı kadar zor değildir evde mum yapımı için gereken mum yapım setine sahip olduktan sonra aşağıdaki bilgileri dikkatle uygulamanız yeterli olacaktır.
Mum Nasıl Yapılır?
Evde mum yapımı için gerekli malzemeler temin edildikten sonra hem hayal gücünüzü, hem de kişisel zevkinizi kullanarak birbirinden farklı mumlar yapmanız mümkün. Eğer evde mum yapmak için gerekli malzemeleriniz varsa istediğiniz renk, koku, tarz ve biçimde mumlar elde edebilirsiniz. Evde mum yapımı için sırayla şu işlemleri yapabilirsiniz:
Hazır kalıplar halinde alacağınız parafini benmari usulü ile bir kapta eritin. Hazır satın alabileceğiniz ve muma sertlik veren stearin maddesini de benmari usulü ile erittiğiniz parafine katıp homojen bir şekilde dağılması için özenle karıştırın. Mumunuz renkli olsun istiyorsanız yine satın alacağınız mum boyasını istediğiniz tonu elde etmek için bu karışıma azar azar ekleyebilirsiniz.
Yandığında ortama buram buram mis kokular yayan bir mumunuz olsun istiyorsanız da aynı karışımın içine istediğiniz bir esansı ilave edebilirsiniz. Erimiş haldeki karışımı kalıba dökmeden önce mumun kalıptan kolayca çıkabilmesi için varsa kalıp ayırıcı yoksa zeytinyağı ile mum için kullanacağınız kalıbı yağlayın. Mum yapımında zeytinyağı en iyi seçenek olacaktır. Karışımı kalıba dökmeden önce mum fitilini tutucuya geçirip kalıbın dibine tam ortalanacak şekilde yerleştirmeyi unutmayın ☺
Tüm bu işlemlerden sonra geriye kalan son işlem ise mum karışımını çok yavaş bir şekilde kalıba dökmek ve soğumasını beklemek. Tüm bu işlemlerden sonra ise elde ettiğiniz karışımı buzdolabına koyarak soğumasını bekleyebilirsiniz. Bu arada karışımın soğumasını beklerken çökmeler görürseniz ekstra parafin ile takviye yapabilirsiniz.
Tamamen sertleştiğinden emin olduğunuz mumu fitilinden tutup çekerek kalıptan çıkarın ve fitilin altta ve üstte kalan fazlalıklarını kesin. Eğer mumunuzun tabanı düzgün olmadıysa bir tavayı ısıtarak üzerinde tabanı düzleşinceye kadar gezdirebilirsiniz.
Kokulu Mum Yapmak İçin Malzemeler
Evde kokulu mum yapımı ve hatta sabundan mum yapımı ile ilgili bilgileri dikkatlice incelerken size sunacağımız malzeme listesi ile en hızlı şekilde evde ister kokulu mumlar yapabilir, isterseniz de kokusuz ancak görüntüsüyle ilgi uyandıran mumlar elde edebilirsiniz. Ev koşullarında bir mum yapım seti satın alarak dilediğiniz her mumu yapmak artık çok kolay.
Tüm ortamlarda hem ihtiyacı karşılayan, hem de dekoratif anlamda mekânlara estetik katan bir obje olan mumlar, günümüzde büyük ilgi görüyor. Maliyeti düşürmek, kendinize yararlı bir hobi edinmek ve en önemlisi de tasarım gücünüzü ortaya koymak için evde yapacağınız kokulu mumlar sayesinde yaşam alanlarınıza canlılık ve enerji katabilirsiniz.
Mum yapımına yeni başlıyorsanız bu konuda herhangi bir ön bilgi ya da deneyiminiz olmasa da uygulayacağınız doğru bir tarifle ev ya da iş yerinizi kendi tasarımınız mumlarla donatabilirsiniz. Kokulu mum yapmak için malzemeleri şöyle sıralayabiliriz:
Soya mumunu eritmek için eritme ve dökme kabı, karışımı dökmek için mum kapları (kavanozlar, bardaklar, mum yapımı için teneke kutular vb.), mum fitilleri, fitili düz tutmak için fitil tutucular, fitilleri mum kabına tutturmak için fitil çubukları, soya balmumu, varsa termometre, parfüm yağı (esans) ve karıştırma çubuğu.
Yukarıda belirtilen tüm bu ekipmanları ilgili dükkânlardan ya da internet üzerinden satın almak son derece kolay olmakla birlikte en iyi kokulu mum için en kaliteli ürünlerin seçilmesi de son derece önemlidir. Tüm bu malzemeleri satın aldıktan sonra evinizde kendi kokulu mumunuzu yapmaya başlayabilirsiniz. Mum yapımında kullanılan tüm malzemelere ek olarak, set üstü ocak erişimi olan bir çalışma alanına sahip olmalısınız.
Balmumu Çeşitleri
Hem göze, hem de buruna hitap eden farklı materyallerle süslenebilen, çeşitli boy, koku, renk ve şekillerdeki mumlar günümüzde artık her yerde kendini gösteriyor. En bilinen mumlar parafin ile yapılan mumlar olsa da sağlığa daha uygun bir seçenek daha vardır. Bunlar, balmumu ile yapılan mumlardır. Balmumu çeşitleri sayesinde daha sağlıklı mumlar elde edilerek yaşam alanları daha da güven altına alınabilir.
Balmumu mum üretmesi en zor mumlardan biridir. Balmumu maddesi aslında sofralarımızda sıklıkla tükettiğimiz bal peteğinin eritilmesi ile meydana gelir. Eritilen bal peteği ince plakalar halinde yüzeye dökülür. Dökülen bu ince tabaka, el ile yuvarlanıp sarılarak balmumu mum elde edilir. Bal kokusunu arıların yaptığı baldan alan balmumu mumlar yaşam alanlarınıza sağlık ve güven sağlarken diğer taraftan da soluğunuz ortamın havasını temizler.
6 Adımda Evde Kokulu Mum Yapımı
Mum yapımı malzemeleri ile evde 6 adımda kolayca kokulu mum yapabilirsiniz. Kokulu mumlar çoğunlukla esansiyel yağlar içeren mumlardır. Bunun yanında balmumu mum gibi doğal kokulu mumlarda hiçbir kimyasal madde bulunmaz. Gelin adım adım evde kokulu mum yapımını özetleyelim:
1.Mum kaplarını hazırlayın
2.Soya mumu (ya da balmumu) miktarını ölçün
3.Yarısına kadar su dolu tencerenin içine eritme kabınızı koyup orta derecede ısınan suda soya mumunun erimesini bekleyin
4.Eriyen soya mumunun içine parfüm esansınızı ekleyin
5.Karışımı (fitil tutacağı yardımıyla fitili ortalayarak mumu) kullanacağınız kabın içine boşaltın