Görsel iletişimin ve fotoğrafla kendini ifade etmenin en yaygın şekilde kendini gösterdiği günümüzde güzel ve etkili fotoğraf kareleriyle hayatımızdan anları, tanıklık ettiklerimizi ve yaşama dair paylaşımlarımızı en doğru şekilde ortaya koyabiliriz.
Bunun için yapılması gereken tek şey; doğru fotoğraf çekme teknikleri sayesinde en iyi fotoğraf nasıl çekilir öğrenmek. Birbirinden farklı ortam ve koşullarda doğru fotoğraf çekme teknikleri sayesinde en iyi sonucu elde ederek fotoğraf nasıl çekilir sorusunun yanıtına birlikte göz atalım.
Güzel Fotoğraf Nasıl Çekilir?
Gündüz, gece, tüm farklı ışıklarda, birbirinden farklı ortamlarda en güzel fotoğraf çekimini gerçekleştirmek doğru fotoğraf çekme teknikleri ve fotoğraf çekme hileleri sayesinde mümkün. İster portre, ister panorama, ister doğa, ister hareketli fotoğraflar olsun fotoğraf çekme alışkanlığınızı geliştirecek en doğru fotoğraf çekme teknikleriyle farklı karelere imza atabilirsiniz. En iyi fotoğrafı Hemen Hallet ile en doğru şekilde yakalamak için deklanşöre basmaya hazır mısınız? Fotoğraf çekerek ek gelir elde etmen Hemen Hallet ile çok kolay.
En İyi 10 Fotoğraf Çekme Tekniği 1.Işık ayarlaması her şeydir
Gece ya da gündüz, aydınlık ya da gölge… Fark etmez. Doğru ışık ayarı en doğru fotoğraf karesinin olmazsa olmazıdır. Hem makinenizde, hem de ortamda en doğru ışık ayarlamasını elde etmek, en iyi fotoğrafı yakalamanızı sağlar. Unutmayın ki dünyanın en güzel manzarası ya da dünyanın en güzel portresi yanlış ışık uygulamaları nedeniyle vasat bir hal alabilir. Bunun tam tersi olarak da son derece sıradan bir kare, doğru ışıkla sıra dışı bir güzelliğe kavuşabilir.
Bunun için fotoğrafınızı çekerken kompozisyon içerisinde vurgulamak istediğiniz bölgenin iyi ışık aldığına emin olun. Eğer yeterli ışığınız yoksa flaş ya da taşınabilir ışık kaynağı kullanın. Elbette bu ekstra ışık kaynaklarının da fotoğrafta patlamaması ya da aşırı aydınlık yaratmaması için yoğunluğuna ve direkt ya da doğrudan ışık vurgusuna dair ayarlamaları manuel olarak yapmalısınız. En uygun açı ile objenizi ve ışık kaynağınızı (doğal ışık, flaş ya da taşınabilir ışık kaynağı) bütünleştirmelisiniz.
Çekim sırasında ışığın doğrudan vurmadığı yerler koyu tonlarda çıkacaktır. Bu nedenle açıyı iyi ayarlamaya, ışık şiddetini artırıp kısmaya (pozlamayı '-'ye ya da ‘+’ya doğru ilerletmeye) dikkat edin.
2.Kompozisyonu doğru seçmek
Hemen hemen tüm fotoğraf yarışmalarında netlik, aydınlık, belirginlikten daha önce kompozisyonun doğruluğuna ve yarattığı etkiye dikkat edildiğini biliyor muydunuz? Evet, tüm fotoğraf sanatçılarının sırrı doğru kompozisyonu yakalamaktan geçiyor. Gerisi ise teknik bilgiye kalıyor. Yani bir fotoğrafı özellikli ve etkileyici kılan tek özellik doğru kompozisyonu yakalamak oluyor. Peki nasıl?
Bunun için ister telefonunuzun ekranından, ister fotoğraf makinenizin vizöründen bakın, doğru kompozisyon için baktığınız kareyi yatay ve dikey olarak 3 hayali çizgiye bölün. Böylelikle bir kare içinde 6 hayali karecik elde edeceksiniz. İşte tüm sır burada. Objenizi bu 6 karecik içinde en etkili şekilde yerleştirin. Kompozisyon tamamlanır. Obje, kareden taşmaz, sapmaz. En iyi şekilde yerleşir. Gerisi sizin sanatsal bakışınıza kalır ☺
3.Anı yakalamanın gücü
Günümüzün en popüler tabirlerinden biri ‘anda kalmak’, anı fark etmek ve anı gözlemleyerek o zaman diliminin adeta içinden geçmek olarak açıklanıyor. Anı tam anlamıyla yaşamayı belki de en iyi fotoğraf kareleri başarıyor. Eğer çok konuşulacak, iz bırakacak güçlü ve etkili fotoğraflar çekmek istiyorsanız, siz bir ‘o an’ fotoğrafçısısınız demektir.
Bunun için içinde bulunduğunuz anı iyi gözlemlemek kadar, bir sonraki anda olabilecekleri iyi kestirmek, tasarlamak ya da bilmeniz gerekiyor. Böylece havada patlayan bir konfetiyi, bir sporcunun topa vuruşunu, sevimli dostunuzun komik bir karesini ya da insan yaşamına ait sıradan ancak etkileyici anları yakalayabilirsiniz. Bu nedenle anda kalın ve parmağınızı deklanşörde tutun.
4.Kusursuz geometri her yerde
İster doğa fotoğrafı, ister yol, ister manzara, ister sıradan gibi görünen bir mekân fotoğrafı olsun. Fotoğraf karesi içindeki geometriyi yakalayın. Böylece fotoğrafınız bakan gözleri yakalayacak ve üzerinde tutacaktır. Çünkü göz, kaosu değil, güven veren geometriyi arar. Ormanda ağaçlar ya da uzak dağlar sıra sıra dizilidir, yoldaki kıvrımlar ya da şeritler bir geometriye sahiptir. Fotoğraftaki ritim ve geometri, başarılı bir kare elde etmenizi sağlayacaktır.
5.Uzun pozlama ile farkı yakalayın
Fotoğraf çekme teknikleri arasında uzun pozlama da yer alır. Bu sayede görüntü normalden daha uzun süre sensör tarafından işlenir ve ortaya ışık dokunuşlarının etkileyici görünümleriyle süslü fotoğraflar çıkar. Çekim sırasında kullandığınız cihaz sıfıra yakın harekete olmalıdır. Aksi takdirde en ufak hareket görüntüyü bozar. Mümkün olduğunca sabit şekilde çekim yapılmalıdır. Telefonlara indirebileceğiniz birtakım uygulamalar sayesinde uzun pozlama yapabilirken, dijital fotoğraf makineleri ve Dslr makinelerde uzun pozlama için tripod (ayaklık) kullanılmalıdır.