HemenHallet
  • Keşfet
    • Hemen Nasıl İş Veririm?
    • Nasıl para kazanırım?
  • İlan oluştur
    • Hizmet Almak İstiyorum
    • Hizmet Vermek İstiyorum
    • Benim için Alışveriş yap
  • İlanlar
    • Hizmet Alanlar
    • Hizmet Verenler
  • Şimdi indir
    Apple Store
    Şimdi indir
    Google Play
    huawei
    Şimdi indir
    App Galery
    Çağrı Merkezi0850 441 0 121 destek@hemenhallet.com
Kayıt ol Giriş yap
HemenHallet
Cv Oluşturma: CV Nasıl Hazırlanır? Özgeçmiş Nasıl Yazılır?
  • 20-04-2022
  • 316 Okunma

Cv Oluşturma: CV Nasıl Hazırlanır? Özgeçmiş Nasıl Yazılır?

CV'niz, iş başvurusu yaparken istediğiniz işe girmenize yardımcı olan belgeye verilen isimdir. Peki CV nasıl hazırlanır? Özgeçmiş örneği nedir? Bu rehber ile nasıl iyi bir özgeçmiş yazacağınızı öğrenebilir ve kendi kişisel CV’nizi nasıl hazırlayabileceğinizi, neleri ekleyeceğiniz konusunda ipuçları ve tavsiyeler alabilirsiniz. 

CV Nasıl Hazırlanır?


Özgeçmiş anlamına gelen CV, iş başvurularında kullanılan bir belgedir. Yeteneklerinizi potansiyel işverenlere başarılı bir şekilde göstermenize olanak tanıyan CV; eğitiminizi, becerilerinizi ve deneyiminizi özetlemenize olanak tanır. CV'nizin yanı sıra işverenler genellikle bir ön yazı da isterler.

Genellikle standart bir CV, A4'ün iki yanından daha uzun olmamalıdır. Yine de bu boyutlar değişiklik gösterebilir. Örneğin minimum deneyime sahip bir okuldan ayrılan veya yeni mezun olan birinin A4'ün yalnızca bir tarafını kullanması gerekebilir. Sık kullanılmasa da, üst düzey rollerde olanlar veya son beş ila on yıl içinde çok fazla deneyim kazanmış veya birden fazla işte çalışmış kişiler için üç sayfalık bir özgeçmiş gerekebilir. Örneğin, bazı tıbbi veya akademik özgeçmişler, deneyiminize bağlı olarak daha uzun olabilir. Özgeçmişinizi kısa tutmak önemli olsa da, deneyiminizi kısa yazmaktan da kaçınmalısınız.

Yer kazanmak için yalnızca eğitiminizin ve deneyiminizin ana noktalarını ekleyin. İlgili bilgilere bağlı kalın ve ön yazınızda söylediklerinizi tekrarlamayın. Özgeçmişinizi düzenlemekte zorlanıyorsanız, kendinize belirli bilgilerin sizi yansıtıp yansıtmadığını sorun. Söz konusu detay, başvurduğunuz işle alakalı değilse silin veya on yıl öncesinden eski bir detay ise özetleyin.

CV'ye neler dahil edilmelidir? CV nasıl yazılır?


İletişim bilgileri: Tam adınızı, ev adresinizi, cep telefonu numaranızı ve e-posta adresinizi ekleyin. Oyunculuk veya mankenlik için başvuruda bulunmadıkça fotoğraf eklemeniz gerekmeyecektir.

Profil: Bir CV profili, temel niteliklerinizi vurgulayan ve kalabalığın arasından sıyrılmanıza yardımcı olan kısa bir ifadedir. Genellikle bir CV'nin başında yer alır ve kariyer hedeflerinizi ifade ederken birkaç ilgili başarı ve beceriyi seçer. İyi bir özgeçmiş profili, başvurduğunuz sektöre odaklanır, çünkü ön yazınız işe özel olacaktır. Özgeçmiş kişisel beyanlarını kısa tutun; mesela 100 kelime mükemmel uzunluktur. 

Eğitim: Mesleki nitelikler de dahil olmak üzere önceki tüm eğitimleri listeleyin ve tarihlendirin. En yeniyi ilk sıraya yerleştirin. Yeterlilik türünü/notlarını ve tarihleri ekleyin. Yalnızca ilgili olduğunda belirli modüllerden bahsedin.

 

İş deneyimi: Bahsettiğiniz her şeyin başvurduğunuz işle alakalı olduğundan emin olarak, iş deneyiminizi ters tarih sırasına göre listeleyin. İş unvanınızı, şirketin adını, kuruluşta ne kadar süredir bulunduğunuzu ve temel sorumluluklarınızı ekleyin. Çok sayıda ilgili iş deneyiminiz varsa, bu bölüm eğitimden önce gelmelidir.

 

Beceriler ve başarılar:  Burası, konuştuğunuz yabancı diller ve yetkin bir şekilde kullanabileceğiniz sertifikalar hakkında konuştuğunuz yerdir. Listelediğiniz temel beceriler işle alakalı olmalıdır. Mülakat sırasında iddialarınızı desteklemeniz gerekeceğinden yeteneklerinizi abartmayın. İşe özgü çok sayıda beceriye sahipseniz, becerilere dayalı bir özgeçmiş hazırlamalısınız.

 

İlgi Alanları: 'Sosyalleşme', 'sinemaya gitmek' ve 'okumak' işe alım görevlilerinin dikkatini çekmeyecektir. Bununla birlikte, ilgili ilgi alanları, kim olduğunuzun daha eksiksiz bir resmini sunmanın yanı sıra, size görüşmede konuşacak bir şey verebilir. Örnekler arasında gazeteci olmak istiyorsanız kendi blogunuzu veya topluluk haber bültenlerinizi yazmak, satış yapmak istiyorsanız bir drama grubunun parçası olmak ve çevresel bir iş istiyorsanız iklim değişikliği aktivizmine dahil olmak sayılabilir. İlgili hobileriniz veya ilgi alanlarınız yoksa bu bölümü dışarıda bırakın.

 

Referanslar: Bu aşamada eski yönetici isimlerini vermenize gerek yoktur. 'İstek üzerine referanslar sağlanır' diyebilirsiniz, ancak çoğu işveren durumun böyle olduğunu varsayar, bu nedenle yer sıkıntısı çekerseniz bunu dışarıda bırakabilirsiniz.

 

Özgeçmiş Nasıl Yazılır? Özgeçmiş Hazırlama İpuçları


Öncelikle CV hazırlama esnasında belgeye 'özgeçmiş' veya 'CV' başlığı koymaktan kaçının. Bu bir yer israfı olacaktır. Bunun yerine adınızın başlık olarak kullanılmasına izin verin. Tabii ki işe başlamadan önce özgeçmiş örneği veya diğer adıyla CV örneği araştırabilirsiniz. 

Bölüm başlıkları özgeçmişinizi bölmek için iyi bir yoldur. Daha büyük (yazı tipi boyutu 14 veya 16) ve kalın yaparak dikkat çekmelerini sağlayın. Comic Sans gibi yazı tiplerinden kaçının. Arial, Calibri veya Times New Roman gibi profesyonel, net ve okunması kolay bir şey seçin. Potansiyel işverenlerin CV'nizi okuyabildiğinden emin olmak için 10 ile 12 arasında bir yazı tipi boyutu kullanın. Tüm yazı tiplerinin ve yazı tipi boyutlarının baştan sona tutarlı olduğundan emin olun. Her şeyi ters kronolojik sırayla listeleyin. Ardından, işe alım görevlisi önce çalışma geçmişinizi ve en son başarılarınızı görür.

Açık boşluklar ve madde işaretleri kullanarak kısa ve öz tutun. Bu tür bir CV düzeni, potansiyel işverenlerin CV'nizi gözden geçirmesine ve önce önemli bilgileri hızlı bir şekilde seçmesine olanak tanır. Kaydederken belgeye bir ad verin - Yalnızca 'Belge 1' olarak kaydetmeyin. Belgenin başlığının profesyonel olduğundan ve 'Joe-Smith-CV' gibi sizi tanımladığından emin olun.

İş ilanı farklı bir şekilde belirtilmedikçe (örneğin, özgeçmişinizi ve ön yazınızı Word belgesi olarak vermenizi isteyebilir), herhangi bir makinede açılıp okunabilmesini sağlamak için bir .PDF dosya uzantısıyla kaydedin.

Özgeçmişinizi gönderiyorsanız, beyaz A4 kağıda yazdırın - Yalnızca bir yüzüne yazdırın ve özgeçmişinizi katlamayın - kırışık gitmesini istemezsiniz.

CV oluşturma konusunda dikkat etmeniz gereken diğer detaylar ise şu şekilde: 

●Mümkün olduğunda aktif fiiller kullanın: Örneğin, kendinizi inisiyatif gösteren biri olarak sunmak için 'yaratıldı', 'analiz edildi' ve 'tasarlandı' gibi kelimeleri ekleyin.

●İyi bir CV'de yazım veya dil bilgisi hatası yoktur: Bir yazım denetleyicisi kullanın ve belgeyi kontrol etmek için ikinci bir çift göze mutlaka okutup onay alın.

●Aşırı ifadelerden uzak durun: 'Takım oyuncusu', 'çalışkan' ve 'çok görevli' gibi genel, aşırı kullanılan ifadelerden kaçının. Bunun yerine, tüm bu becerileri gösteren gerçek hayattan örnekler verin.

●CV'nizi özelleştirin: Şirketin web sitesine ve sosyal medya hesaplarına bakın, yerel basında yakın zamanda bahsedilip bahsedilmediğine bakın ve CV'nizin rolü ve işvereni hedeflediğinden emin olmak için iş ilanını kullanın.

●Koşullarınız için doğru CV türünü oluşturun: Kronolojik, beceriye dayalı veya akademik özgeçmişin size uygun olup olmadığına karar verin.

●E-posta adresinizin profesyonelce göründüğünden emin olun: Kişisel adresiniz uygun değilse profesyonel kullanım için yeni bir hesap oluşturun.

●Özgeçmişinizde veya iş başvurunuzda yalan söylemeyin veya abartmayın: Bunu yapmanın sonucunda potansiyel bir işverene sadece sahtekarlığınızı göstermekle kalmaz, aynı zamanda ciddi sonuçlar da görebilirsiniz. Örneğin, derece notunuzu 2:2'den 2:1'e değiştirmek derece sahtekarlığı olarak sınıflandırılır ve hapis cezasıyla sonuçlanabilir. Öğrenciler için derece dolandırıcılığıyla ilgili bu tavsiyeye ve kılavuza bir göz atın.

●Dolandırıcılara dikkat edin: CV'nizi çevrimiçi olarak gönderirseniz, dolandırıcıların hedefi olabileceğinden ev adresinizi eklemeyin.

●Önyazıyı unutmayın: İşveren aksini belirtmedikçe her zaman bir ön yazı ekleyin. Uygulamanızı kişiselleştirmenizi sağlayacaktır. Özgeçmişinizin belirli bir bölümüne dikkat çekebilir, bir engeli ifşa edebilir veya iş geçmişinizdeki boşlukları netleştirebilirsiniz.

CV Örnekleri (Özgeçmiş Örneği)


CV hazırlama öncesinde CV örneklerini öğrenmek ve sizin için en uygun kategoriyi seçtikten sonra özgeçmiş hazırlama aşamasına geçebilirsiniz. Özgeçmiş örneklerini incelemek hem nasıl bir taslak oluşturacağınıza karar vermeniz hem de daha etkili özgemiş hazırlamanıza yardımcı olacaktır. İşte CV örnekleri: 

Kronolojik Özgeçmiş

Bazen geleneksel özgeçmiş veya mezun özgeçmişi olarak da bilinen kronolojik özgeçmiş, niteliklerinizi ve iş deneyiminizi iş rolü gereksinimleriyle eşleştirmek için kullanılır. Bu özgeçmiş türü, ters kronolojik sırayla yapılandırılmıştır, yani en yeni nitelikler ve deneyimler ilk sırada listelenir.

Beceriye Dayalı Özgeçmiş 

İşlevsel özgeçmiş olarak da bilinen beceri temelli özgeçmiş, istihdam geçmişinizde boşluklar varsa kullanılabilir. Bu tür özgeçmiş şablonu, sınırlı deneyiminiz varsa veya derecenizle ilgisi olmayan bir işe başvuruyorsanız da yararlıdır.

Akademik CV 

Eğitimsel başarılara odaklanan akademik özgeçmişler, ders verme veya araştırmaya dayalı roller için başvururken kullanılır. Yayınlar, öğretim deneyimi, araştırma faaliyetleri, konferanslar ve sunumlar hakkında bölümler içerdiklerinden genel veya kronolojik özgeçmişlerden farklıdırlar. Yazma tarzınızın bilimsel olmasına rağmen ilgi alanınız dışındakiler için net bir şekilde anlaşıldığından emin olmanız gerekir.

Okuldan Ayrılan Özgeçmiş

Minimum iş deneyimine sahip olduğunuzda güçlü bir CV oluşturmak kolay değildir, ancak yapılabilir. İyi haber şu ki, işverenler okulu bırakanların çok büyük miktarda iş tecrübesine sahip olmalarını nadiren beklerler - özgeçmişinizin uzunluğu önemli değil, önemli olan kalitedir.

 

Hemen Paylaş
Facebook Twitter Google
cv-hazirlamacv-nasil-hazirlanirozgecmis-nasil-yazilir

Kategori

  • Genel (17)

İlgili yazılar

Duvar Boyama İpuçları, Boya Badana Nasıl Yapılır?

Duvar Boyama İpuçları, Boya Badana Nasıl Yapılır?

Akrilik Boya Nedir? Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Akrilik Boya Nedir? Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

Mum Nasıl Yapılır? Evde Kokulu Mum Yapımı

Mum Nasıl Yapılır? Evde Kokulu Mum Yapımı

Duvar Kağıdı Nasıl Yapılır ve Nasıl Yapıştırılır?

Duvar Kağıdı Nasıl Yapılır ve Nasıl Yapıştırılır?

Fotoğraf Nasıl Çekilir? Fotoğraf Çekme Teknikleri

Fotoğraf Nasıl Çekilir? Fotoğraf Çekme Teknikleri

Evde Yapılabilecek Hobiler ve Değişik Hobi Fikirleri

Evde Yapılabilecek Hobiler ve Değişik Hobi Fikirleri

Renklerin Anlamları Neler? Sıcak ve Soğuk Renkler

Renklerin Anlamları Neler? Sıcak ve Soğuk Renkler

Saç Bakım Maskesi Tarifi, Evde Doğal Saç Maskesi

Saç Bakım Maskesi Tarifi, Evde Doğal Saç Maskesi

Bültene kayıt ol!

Gelişmelerden anında haberdar ol!

Çağrı merkezi 0850 441 0 121

İstanbul / Türkiye
destek@hemenhallet.com

HAKKINDA

  • Kurumsal

HIZLI MENÜ

  • Hizmet Almak İstiyorum
  • Hizmet Alanlar
  • Hizmet Vermek İstiyorum
  • Hizmet Verenler
  • Blog

DESTEK MERKEZİ

  • İletişim
  • Sıkça sorulan sorular
  • Duyuru & Kampanyanlar
  • Hemen Nasıl İş Veririm?
  • Nasıl para kazanırım?

HEMEN İNDİR

Şimdi indir
Apple Store
Şimdi indir
Google Play
huawei
Şimdi indir
App Galery
© 2021 HemenHallet Teknoloji tüm hakları saklıdır.
Hizmet sözleşmesiGizlilik politikasıKVKK aydınlatma metniÇerez politikası
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. sitemizi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz. Çerez politikamız için tıklayın.Tümünü kabul et
Close

Giriş Yap

Şifremi unuttum?
Üye değil misin? Üye ol
Ya da
Facebook ile bağlan
Gmail ile bağlan
Close

Kayıt Ol

Başında sıfır olmadan 10 haneli olarak giriniz.
Üye misin? Giriş yap
ya da
Facebook ile bağlan
Gmail ile bağlan