Yaşam alanlarına zarafet ve etkileyicilik katan bambu çiçeği, yıl boyu yeşil kalan görünümüyle kullanıcıların ilk tercihi arasında geliyor. Bambu bakımı oldukça kolay olduğu için herkes evde bambu yetiştirebilir. Kolay yetiştirilen, bakıma fazla ihtiyaç duymayan bir salon bitkisi olan bambu çiçeği, Doğu kültüründe şans ve bolluk simgesi olarak kabul ediliyor. Latince adı "Dracaena Sanderiana" olan bambu çiçeği, Orta Afrika'ya özgü zambakgiller ailesinden bir süs bitkisi. Bu özel bitki ayrıca, Hindistan ve Uzak Doğu ülkelerinde son derece popüler.
Bir metreye kadar uzayan boya sahip bambu, 20 cm uzunluğunda ve zamanla büyüyebilen, yeşil renkli yapraklara da sahiptir. Kök kısmı daha etli ve açık renk olan bambunun az miktar su içinde yetiştirilmesi mümkündür. Diğer taraftan kıvrımlı yapıya sahip bambu, toprakta da yetişebilir ancak bu yolla görünümü bir süre sonra değişmeye başlar.
Diğer adı şans bambusu olan bambu çiçeği, pozitif enerjisi nedeniyle yaşam alanlarını süslemeye devam ediyor. Şans bambularının toplam sayısına göre ise anlamları değişiyor.
● 21 kök anlamı: Bolluk ve Bereket olarak sıralanıyor.
Şans Bambusu Nedir?
Uzak doğu ülkelerinde şans getirdiğine inanılan şans bambusu Uzakdoğu Asya’nın tropikal bir bitkisidir. Doğu kültüründe ‘Lucky Bambu’ önemli günlerde hediye edilen geleneksel bir armağandır. Özellikle Çin kültürüne göre, şans bambusunun yapraklarının kesilmesinin bolluk ve bereketin azalmasına neden olduğuna inanılmaktadır. Bu nedenle şans bambusu olarak da bilinen bambu çiçeğinin yapraklarını kesmek yerine, onları elle koparmak tercih edilmektedir.
Şans Bambusu Nasıl Bakılır?
Ilık sıcaklığı seven şans bambusu bakımı için en ideal ortam normal oda sıcaklığıdır. Bambu çiçeğinin sulamasında da suyun ılık olması gereklidir. Topraksız, yalın bir vazo içinde iri çakıl taşlarıyla sabitlenen şans bambusu, vazoya içme suyu doldurularak büyütülebilir. Bambu çiçeğinin suyu ara sıra (15 günde bir) değiştirilebilir. Şans bambusu bakımında bunlara dikkat ederseniz yıllarca yaşar ve büyür.
Gölgeyi seven şans bambusunun yapraklarına sık sık su püskürtmelidir. Böylece daha uzun ömürlü olan bitkinin suyuna herhangi bir besin ilave edilmesi gerekmemektedir. Çubuk şeklinde kafasında burgulu olan şans bambusu, dışı renkli bir cam vazoda yetiştirilmelidir. Bambunun suyunun rengi biraz yeşil olacaktır. Ancak zaten bataklık bitkisi olduğu için bu su, bambu bitkisinin çok hoşuna gidecektir.
Bambu Nasıl Çoğaltılır?
En sağlıklı sonuca sahip olduğu için bambu çiçeği “çelik yöntemi” ile çoğaltılır. Çelik alma işlemi her mevsim yapılabildiğinden kısa sürede yeni bir bambu bitkisi elde etmek mümkündür. Bambu çiçeğinin ana gövdesinden yukarı doğru uzayan sürgün kesilerek çelik alınır. Böylece bambu bitkisi çoğaltılır. Bu yöntemle, kesilen çeliğin alt yaprakları koparılarak sap kısmı köklenmesi için hazırlanır. Su içinde bekletilen çelikler köklendikten sonra toprağa dikilebilir ya da vazolarda yetiştirilmeye devam edilebilir. Her iki türlü de bambu çoğaltılır.
Bambu çiçeğinin kesilmiş dalı suya konduğunda kolayca köklenir. Bambuları sağlıklı şekilde çoğaltmak için gövde üzerinden açan yaprakları kırmayı deneyebilirsiniz. Filizlenen yaprakları 7 cm’lik boyutlardan sonra kırarak bir suya batırmanız kolay bir şekilde bambularınızı çoğaltabilmenizi sağlamanın bir başka yoludur.
Evde Bambu Bakımı
Ev ortamında bambu bitkisi en çok tercih edilen yeşil bitkiler arasındadır. Bambu bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta bulunuyor. Evde bambu bakımı ile ilgileniyorsanız; bambuyu güneş alan salonlarda, aydınlık mutfak ya da banyolarda kullanabilirsiniz. Dekoratif görüntüsüyle tüm ortamlarda güzel bir etki yaratan bambuyu üretmek kolay olduğu için yaşam alanlarınızı kısa sürede bambu ile donatabilirsiniz.
Bambu çiçeği aydınlık ya da yarı gölge ortamlarda daha etkili bir görünüm elde edilmesini sağlar. Ilık ortam seven bambunun evde bakımı ise son derece kolaydır. Suda yetiştiriliyorsa 10 santimetre kadar su koymak, suyunu haftada bir yenilemek yeterli gelecektir. Bambu çiçeği toprakta dikili ise her zaman nemli olacak kadar sulanması önemlidir.
Bambu bakımı sırasında kullanılacak su, klorsuz içme suyu olmalıdır. Su, dinlendirilmiş ve oda sıcaklığında olmalıdır. Bambu ağacı çelikleme yöntemiyle ya da bambu tohumu kullanılarak yetiştirilebilir. Köklenen bambu çiçeğini toprakta yetiştirmek için ise torf, bahçe toprağı ve kum eşit oranda karıştırılabilir. Toprağın hava alması için bir miktar ağaç kabuğu da eklenebilir.
Bambu bitkisi isteğe göre saksıya da dikilebilir. Çevresi toprakla doldurulup hafifçe bastırılarak yerleşmesi sağlanır. Bu işlemlerden sonra bambu çiçeği aydınlık ve ılık bir ortamda, odanıza taze bir enerji getirmeye hazırdır. Bambu bitkisi çoğaltılırken ve yetiştirilirken yapılan hataların başında onların her ortamda olabileceklerini düşünmek oluyor. Bu yanlıştır çünkü bambu bitkisi çok karanlık ve soğuk alanları sevmez. Çiçek bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken detayları anlattığımız “Çiçek Bakımı” blog içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Şans Bambusu Çiçek Açar Mı?
Yeşil bir bitki olan şans bambusu, yeşil yapraklı bir bitkidir. Bambu çiçeği, adında çiçek olsa da yeşil ve odunsu bir süs bitkisi olarak çiçek tomurcuğu vermez. Bu nedenle de şans bambusu çiçek açmaz. Diğer taraftan bambu bitkisi sararırsa, bunun demir eksikliği kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Bitkinin uzun süre direkt güneş ışığına maruz kalmaması ve nem oranının düşük olduğu ortamlarda bulunmaması gerekir. Bu şekilde bitkinin yeşil yaprakları sağlıklı kalır ve sararması önlenmiş olur. Bambunun çiçekleri olarak kabul edilen ve burgulu şekilde gövdesinden uzanarak kıvırabilen bambu bitkisinin sapı tüp ya da kıvrımın ağzına gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
Şans Bambusu Ne Kadar Büyür?
Uzun ömürlü olan ve kolayca üretilen şans bambusu, iyi bir bakımla mütemadiyen büyümeye (uzamaya) açık bir bitkidir. Bu bitkinin büyümesi yavaştır. Ancak istikrarlı bir şekilde büyür. Her ay 2- 2,5 cm uzayan şans bambusu, bir metre boyuna kadar ulaşabilir. Elbette buna paralel olarak gövdesi de boyuna nazaran kalınlaşma gösterir. Böylece daha diri, enerjik ve etkileyici bir görünüme kavuşan şans bambusu, güneş veya soğuğa karşı dayanıklıdır. Kendini dış etkenlere karşı koruyabilen bir bitki olarak her daim büyümeye elverişlidir.
Bambu Toprağa Dikilir Mi?
Topraksız ve sulu bir kapta büyütülüp çoğaltılan bambu, aynı zamanda toprakta da yetişebilir. Peki, bambu toprağa nasıl dikilir? Bir yemek kaşığı tuz, bir bardak suyun içinde karıştırılarak eritilir. Daha sonra bambu tohumları tuzlu suyun içinde 10-15 dakika bekletilir. Süre dolduğunda tohumlar başka bir kapta hazırlanan temiz suyun içine alınarak 24 saat de bu suda tutulur. Tohum ekimi için torf, bahçe toprağı, ağaç kabuğu karışımı ya da çimlendirme toprağı kullanılabilir. Ekim için küçük çimlendirme saksıları ya da altına delik açılmış plastik bardaklardan yararlanılabilir. Bardağın tabanında birkaç delik açıp lav ya da çakıl taşından bir taban hazırladıktan sonra üstte 2-3 cm kalana kadar toprakla doldurulur. Toprağa yapışmasını sağlayacak kadar hafifçe bastırılarak bambu tohumu ekilir. Üzerine tohumu örtecek kadar toprak eklenir ve hafifçe sulanır. Ilık ve aydınlık bir ortamda, toprağı nemli tutmaya dikkat ederek ekilen tohumun çimlenmesi beklenir.