Akrilik Boya Nedir? Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?
Akrilik boya, 1934 yılında Almanya'da su, akrilik reçine ve pigment parçacıklarının bir formülü olarak geliştirildi. Su ile seyreltilebilen, yağ ve sulu boya boyalarının birleşik niteliklerine sahip bir boyanın keşfi, çığır açan bir keşifti. Başlangıçta, bu radikal yeni boya ev boyası olarak satıldı, ancak 1950'lerin ortalarında sanatçılar, yağlı boyalara ve diğer sanatçıların ortamlarına olası bir alternatif olarak denemeye başladılar.
Akrilik boyaların bu kadar popüler olmasının başlıca nedeni çok çabuk kurumasıdır. İnce uygulamalar on dakika içinde kurur. Daha kalın uygulamalar biraz daha uzun sürer ancak bir saat içinde kuruması gerekir. Basit boyalardır ve kullanımı kolaydır.
Akrilik boya, içerdiği kimyasallar sayesinde esnek ve elastik hale gelir. Bu, sıcaklık yükseldikçe ve düştükçe boyanın genişleyip büzüleceği ve bunu dökülmeden veya çatlamadan yapacağı anlamına gelir. Boya tamamen kuruduğunda bile esnek kalacaktır.
“Akrilik boya nedir?”, “akrilik boya nasıl yapılır?”, “akrilik boya nerelerde kullanılır?” gibi sorularınızın yanında; rich akrilik boya, multisurface boya, cadence multisurface boya, su bazlı akrilik boya, akrilik sprey boya, rich boya, artdeco akrilik boya, cadence akrilik boya gibi geniş akrilik boya çeşitlerini de ele alacağız.
Akrilik Boya Nedir?
Su bazlı akrilik boya, akrilik polimer emülsiyonu içinde dağılmış pigment parçacıklarından oluşur. Herhangi bir akrilik boyada üç ana bileşen vardır: pigment, bağlayıcı ve araç.
Akrilik Boya Özellikleri
Akrilik boyalar en çok tercih edilenler arasında en başta geliyor. Peki akrilik boyayı bu kadar özel yapan nedir?
● Çabuk kururlar (ince uygulamalarda 10-12 dakika, kalın uygulamalarda daha uzun)
● Esnerler
● Islak olduklarında su ile temizleyebilirsiniz.
● Bunun yanında kuru olduklarında kalıcıdırlar
● Size uygun bir dizi tutarlılık ve formatta gelirler
● Neredeyse her yüzeye yapışırlar
● Deneysel uygulamalardan geleneksel boyama stillerine kadar stiller ve teknikler arasında çalışırlar.
● Koku düzeyi düşüktür, duman içermezler ve yanıcı değildirler.
● Ortamlarla karakterlerini değiştirebilirsiniz.
Akrilik Boya Ne İşe Yarar?
Akrilik boya; çok yönlülüğü, dayanıklılığı, yapışkan nitelikleri ve düşük toksisitesi nedeniyle el sanatları, kolaj ve karışık ortam çalışmaları için mükemmeldir. Zanaat ve sanatçı akrilik arasında kalite ve kompozisyon açısından bazı farklılıklar olsa da, sanatçı kalitesinde boya sanat eseri için en iyisidir. Her ikisi de el sanatları için kullanılabilir.
Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?
Akrilik boyadan mümkün olan en iyi şekilde yararlanmak için nasıl uygulanacağını öğrenmeniz önemlidir. Aralarından seçim yapabileceğiniz baş döndürücü bir renk yelpazesiyle, özellikle yeni başlıyorsanız, hangi renklere ihtiyacınız olduğunu bilmek zor olabilir. Ayrıca, hangi sınıftan olursa olsun, belirli renklerin diğerlerinden daha pahalı olduğunu göreceksiniz. Bunun nedeni, bazı pigmentlerin diğerlerinden daha zor elde edilmesidir. Ancak çoğunlukla toprak renklerinin en ucuz, kadmiyum renklerinin ise en pahalı olduğunu göreceksiniz.
Yağlı boya için ihtiyacınız olan tüm gereçlerin aksine, akriliklerle boyama projeniz için yalnızca birkaç nispeten ucuz araca ihtiyacınız var.
Bunlar:
● Akrilik boyalar
● Fırça seçimi: Sentetik fırçalar akrilik boyalarla doğal fırçalardan daha iyi çalıştığından, en iyi fırçalar doğal değil sentetiktir. Kendinize büyük ve küçük yuvarlak bir fırça ve büyük ve küçük bir düz fırça alın. Bunlar başlangıçta size iyi hizmet edecek.
● Fırçalarınızı durulamak için bir bardak su.
● Üzerine renklerinizi karıştırabileceğiniz veya sadece boya damlacıklarını koyabileceğiniz, böylece tüpleri veya boya kavanozlarını sürekli açmanıza gerek kalmaması için bir palet, hatta bir tabak.
● Boyalarınızı karıştırmak için bir palet bıçağı. Bıçak, fırçadan daha iyi çalışır çünkü fırçalar gibi boyayla tıkanmaz. Ayrıca karıştırırken boyayı karıştırmak fırçanın kıllarına zarar verebilir.
● Son olarak, boyayacağınız yüzey. Temiz olduğundan ve herhangi bir yağ ve balmumunun yanı sıra toz ve diğer küçük parçacıklardan arınmış olduğundan emin olun.
Bu birkaç şeyle, boyama projenize başlamaya hazır olacaksınız. Yeni başlayan biriyseniz, akriliklerin ne kadar çabuk kuruduğuna şaşırabilirsiniz ve bu nedenle hazırlıksız yakalanabilirsiniz. Neyse ki, boyalarınızın kuruma süresini değiştirebilir, başka bir deyişle, boyanızın daha uzun süre ıslak kalması için uzatabilirsiniz.
Akrilik Boya Çeşitleri
● Rich akrilik boya
● Artdeco akrilik boya
● Cadence akrilik boya
● Cadence multisurface boya
● Su bazlı akrilik boya
Akrilik boya genel olarak iki kategoriye ayrılabilir - Öğrenci Kalitesi ve Sanatçı Kalitesi.
● Sanatçı Kalitesinde Akrilik Boyalar
Sanatçı sınıfı tipik olarak yüksek oranda tek pigment renkleri ve daha az katkı maddesi veya genişletici içerir. Karışımlarınıza ne kadar çok pigment koyarsanız, o kadar düz, çamurlu ve cansız hale gelirler. Renk karışımlarını temiz ve berrak hale getirmek için tek pigmentli renkler çok aranır. Sanatçı boyaları ayrıca her bir pigmentin benzersiz özelliklerinin parlamasına izin verme eğilimindedir. Bu, bazı renklerin farklı bir bitişe kadar kuruduğunu, biraz farklı bir doku olduğunu ve değişen derecelerde opaklığa sahip olduğunu göreceğiniz anlamına gelir.
● Öğrenci Kalitesi Akrilik Boyalar
Öğrenci sınıfı boyalar, pahalı pigmentleri daha ucuz alternatiflerle değiştirerek fiyatlarını ekonomik tutar. Ayrıca daha yüksek seviyelerde katkı maddeleri ve genişleticiler içerirler. Örneğin, Kadmiyum ve Kobalt gibi daha yüksek seri pigmentler, sanatçı sınıfı boyalarda yüksek fiyatlara hükmeder. Öğrenci serilerinde bunların, Kadmiyum Kırmızı Ton ve Kobalt Mavi Ton gibi "renk tonları" ile değiştirildiğini göreceksiniz. Bu ikameler, orijinal pigmentlere benzer özellikler ve renk sunar, ancak ilgili fiyat etiketi yoktur.
Tüm bunların yanında her türlü farklı ihtiyaca göre pek çok akrilik boya çeşidi bulunmaktadır. En çok talep gören akrilik boya çeşitleri ise aşağıdaki gibidir:
Akrilik Boya Nerelerde Kullanılır?
Akrilik boya pek çok alanda kullanılabilmesiyle herkesin favorisidir. Kumaş, cam ve parlak mobilya yüzeyleri dahil; iç ve dış mekanlarda pek çok alanda kullanabilirsiniz.